Zdrowie od podstaw - dieta - płaski brzuch - zdrowa linia!

Suszone pomidory metodą domową

27 Luty
2017

Przygotowanie suszonych pomidorów w domu jest bardzo proste.

Pomidory powinny być zawsze jednym z ważniejszych składników naszej diety przede wszystkim ze względu na likopen. Jest to silny antyutleniacz, którego największe bogactwo znajduje się w pomarańczowych i czerwonych warzywach, a w pomidorach jest go najwięcej. Co więcej, regularne jedzenie pomidorów jest w stanie zmniejszyć ryzyko zawału serca i przyczyniać się do leczenia całego szeregu schorzeń. Sprawdź aktualną Biedronka ofertę i kup pomidory w promocji.

Likopen jest bez wątpienia najważniejszym z korzystnych składników zawartych w pomidorach. Jest to substancja, która odpowiada za kolor pomidorów, ale w praktyce oczywiście znacznie ważniejsze są dla nas jego właściwości zdrowotne. Trzeba jednak wiedzieć, że nie są one tracone z upływem czasu, chociaż pod wpływem działania wysokiej temperatury mogą ulec zniszczeniu. W przetworach pomidorowych likopen potrafi się uwalniać, co prowadzi do jego nawet trzykrotnie większej zawartości w niektórych przetworach. Ich skuteczność w eliminowaniu wolnych rodników jest imponująca.

Pomidory kontra miażdżyca i zawał serca

Regularne jedzenie pomidorów obniża poziom trójglicerydów w tkankach naszego ciała, co jest możliwe dzięki intensyfikacji pracy wątroby. Cholesterol jest z kolei obniżany przez zawarte w pomidorach pektyny. Sam opisany wyżej likopen też ma duże znaczenie dla serca.

świeże warzywa​Suszone pomidory możemy wykorzystywać jako dodatek do sałatek oraz zapiekanek. Można oczywiście kupować gotowe suszone pomidory, ale ich cena jest dość wysoka, jeśli chcemy stawiać na produkty wysokiej jakości. Do tego są w nich konserwanty. Domowe przygotowanie suszonych pomidorów to znakomity pomysł. Jak Siudo tego zabrać?

Przygotowanie suszonych pomidorów

Na początek potrzebujemy 500g pomidorów koktajlowych. Mogą być też pomidory zwykłe. Do tego ¼ łyżeczki soli morskiej i takie same ilości tymianku, bazylii i oregano oraz kilka kropel oliwy z oliwek. Pomidory kroimy na pół i jeśli używamy dużych pomidorów, usuwamy z nich pestki. Bierzemy blachę do pieczenia, smarujemy ją oliwą i układamy na niej pomidorki. Okładamy je ziołami. Wszystko wkładamy do piekarnika w temperaturze 150 stopni na około 2 godziny.

Jeśli temperatura nie będzie za wysoka, pomidory się ładnie wysuszą. Zostawiamy je na 30 minut do ochłodnięcia, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki.

Autor

Massfood

Klinika zdrowego żywienia

Przeczytaj także