Czy tabliczki czekolady będą mniejsze, ponieważ kakao jest najdroższe od 44 lat?
Cena kakao znacząco wzrosła, sięgając 3786 dolarów za tonę, co jest najwyższym poziomem od 1979 roku. Według journaldeleconomie.fr, wzrost cen wynosi ponad 60% w ciągu dwunastu miesięcy. Choć nie przekłada się to bezpośrednio na wzrost cen czekolady, wywiera znaczną presję na koszty produkcji w przemyśle czekoladowym.
Obecny wzrost cen kakao jest spowodowany słabymi zbiorami głównych producentów, takich jak Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana, oraz chorobą, która powoduje czernienie i gnicie strąków kakao - informuje agencja Bloomberg. Choroba ta szerzy się w Afryce Zachodniej z powodu nadmiernych opadów. W rezultacie dostawy kakao do portów na Wybrzeżu Kości Słoniowej, skąd są wysyłane na cały świat, są znacznie opóźnione.
Wzrost kosztów produkcji może mieć różne skutki dla konsumentów. Producentom czekolady prawdopodobnie przyjdzie przenieść koszty na siebie, poprzez zmniejszenie ilości produktu w opakowaniu oraz podwyższenie cen. Wiele dystrybutorów, takich jak belgijski Colruyt i holenderski Jumbo, na razie odmówiło podniesienia cen produktów Mondelez i Nestlé. Jednakże, ceny cukru również rosną, co może dodatkowo zwiększyć koszty – prognozuje lefigaro.fr. To może być decydującym czynnikiem przekraczającym granicę.