Zdrowie od podstaw - dieta - płaski brzuch - zdrowa linia!

Jak przygotować spaghetti po bolońsku?

11 Marzec
2017

Bardzo często nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw. W takim przypadku zwykle marzymy o obiedzie, którego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż piętnaście minut. Czy taki obiad jest w ogóle realny?

Okazuje się, że nie ma żadnych powodów do tego, aby obawiać się, że nie będziemy w stanie go przygotować. Co więcej, mówimy o posiłku naprawdę smacznym, trudno bowiem znaleźć kogoś, kto nie kochałby zapachu i smaku spaghetti. Przygotowanie makaronu nie zajmuje wiele czasu, a efekt zawsze odpowiada zarówno nam, jak i innym domownikom.

Pyszne dania z gotowymi sosami do spaghetti, makaronu

 

Pierwszym krokiem powinno być przygotowanie niezbędnych nam składników, konieczne staje się więc zaopatrzenie się w makaron spaghetti, pół kilograma mięsa mielonego, pół puszki pomidorów, czosnek, cebulę i zieloną paprykę. Wszystkie warzywa wchodzące w skład naszego dania muszą być pokrojone w drobną kostkę. W osobnym garnku należy przystąpić do gotowania makaronu. Zmielone mięso powinno trafić na patelnię, gdzie należy je smażyć tak długo, aż nie zacznie brązowieć. Na tym etapie można już dodać do niego warzywa pokrojone w kostkę. Całość powinna być duszona aż do momentu, w którym mięso spaghetti składniki​zrobi się miękkie.

Kolejnym etapem jest dodanie pomidorów z puszki, gdy zaś sos wydaje się nam przesadnie gęsty, nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby wzbogacić go odrobiną wody. Oczywiście, pomidory z puszki nie są w tym przypadku obowiązkowe, z powodzeniem mogą więc zostać zastąpione przez niezawodny w takim wypadku koncentrat pomidorowy. Sos dobrze jest doprawić do smaku. Najczęściej stosuje się w tym celu sól i pieprz, znakomitym rozwiązaniem jest jednak również bazylia, a nawet… tymianek. Sos można wymieszać z ugotowanym makaronem, choć można też polewać nim makaron dopiero wtedy, gdy ten znajdzie się już na talerzu. Oczywiście, prosta wersja sosu może być przez nas modyfikowana tak, aby w pełni odpowiadała naszym upodobaniom kulinarnym. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby dodać do niego grzyby lub inne warzywa.

Samo przygotowanie dania nie powinno nam zająć więcej niż 15 minut, zaletą tego dania jest bowiem to, że wszystkie czynności niezbędne do jego powstania można wykonywać w tym samym czasie. Przygotowanie nie jest skomplikowane, warto jednak pamiętać o tym, że makaron nie powinien być rozgotowany. Jeśli dodamy do niego nieco oleju, makaron nie będzie się tez sklejał.

Autor

Massfood

Klinika zdrowego żywienia

Przeczytaj także