Przygotowanie ryżu z warzywami
Ryż z warzywami to bardzo łatwa w przygotowaniu, prosta potrawa.
Co ważne, ryż z warzywami to posiłek, który można przygotować na szybko i jednocześnie jest to posiłek wartościowy, odpowiedni tak dla dzieci, jak i dla osób na diecie. Jest w nim dużo witamin, ale niewiele kalorii. Jest to głównie danie obiadowe, ale można je też przygotować na śniadanie lub kolację. Najemy się nim do syta i zadbamy dzięki niemu o swoje zdrowie. Ryż z jarzynami można też potraktować jako alternatywę dla kartofli do obiadu.
W ryżu z warzywami znajdziemy bardzo dużo magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B oraz kwasu pantotenowego. Ucieszą się cukrzycy, ponieważ ryż jest wstanie regulować poziom cukru we krwi. Jego zjedzenie pobudzi trawienie i zneutralizuje nadmiar kwasów w żołądku, więc pozbędziemy się zgagi. Wzmocni odporność i poprawi działanie serca. Szukaj ryżu w najnowszej ofercie Lidl.
Istnieje cała masa różnych odmian ryżu, dzięki czemu wykorzystuje się go szeroko w przemyśle spożywczym i alkoholowy. Jest to znakomity dodatek do mięsa, zup, risotto, ryb i deserów. Produkuje się z niego liczne alkohole i stanowi podstawę kuchni orientalnej oraz bliskowschodniej. Można z niego wyprodukować mąkę, otręby, płatki, kleik, a nawet pieczywo. Z rozkruszonych ziaren można przygotować nawet piwo.
Do przygotowania ryżu z warzywami potrzebujemy 2 woreczki ryżu, 2 marchewki, duży por, pół główki kapusty, olej, i podstawowe przyprawy.
Przygotowanie
Ryż należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, koniecznie na koniec go płucząc w zimnej wodzie. Seler ścieramy na tace o dużych oczkach i to samo robimy z obraną marchewką. Warzywa prędzej oczywiście myjemy. Pora i kapustę musimy umyć i posiekać. Warzywa łączymy z przyprawa i dusimy na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, po czym wsypujemy do nich ryż i mieszamy.
Do takiej potrawy można dodawać dowolne przyprawy w celu zapewnienia ryżowi ciekawszego smaku. Można też próbować z różnymi gatunkami ryżu, innymi warzywami i innymi sposobami podania, na przykład na zimno w liściach sałaty.