Jak przygotować ryż po meksykańsku?

Choć ryż po meksykańsku jest potrawą nie tylko dobrze nam znaną, ale i uważaną za wyjątkowo smaczną, nie można nie zgodzić się z tym, że znalezienie dobrego przepisu pozwalającego na jej przygotowanie jest nie lada wyczynem. Jeśli chcemy, aby potrawa smakowała tak, jak należy, konieczne jest poznanie sekretnych składników oraz proporcji, w jakich powinny być one mieszane. Na szczęście, nie oznacza to, że takie idealne przepisy nie istnieją, a my postaramy się przedstawić jeden z nich. Ryż meksykański znany też jako hiszpański lub czerwony, jest jedną z ikon kuchni Meksyku. Cieszy się przy tym popularnością w Stanach Zjednoczonych wysoko ceniony zwłaszcza na południu tego państwa. Choć wskazywałaby na to jedna z jej nazw, mamy do czynienia z potrawą niemal nieznaną w Hiszpanii i nie mającą nic wspólnego z jej tradycyjną kuchnią. Szukaj ryżu w najnowszej ofercie Biedronka.
Najczęściej ryż po meksykańsku podaje się w towarzystwie czosnku, cebuli, chili oraz pomidorów, choć w wielu przepisach pojawiają się także inne składniki. Cebula, czosnek i sam ryż są najpierw smażone, potem zaś zalewa się je stopniowo bulionem oraz krojonymi pomidorami. Już na tym etapie ryż uzyskuje czerwoną barwę, która można dodatkowo pogłębić sięgając po czerwoną paprykę. Jeśli chcemy przygotować ryz po meksykańsku w domu, powinniśmy zaopatrzyć się w szklankę ryżu długoziarnistego, pół szklanki rosołu, ćwierć szklanki pomidorów z puszki razem z sokiem, łyżkę tak zwanej przyprawy meksykańskiej, ćwierć pokrojonej w kostkę białej cebuli oraz pół marchewki. Dobrze jest tez mieć przygotowane dwa ząbki czosnku, szczyptę kurkumy, pokrojoną w kostkę paprykę jalapeno oraz kukurydzę i groszek.
Przygotowanie należy rozpocząć od umieszczenia na średnim ogniu patelni z odrobiną oleju rzepakowego. To właśnie tu powinny trafić wszystkie warzywa poza pomidorami, które należy podsmażać mieszając je od czasu do czasu. Po trzech minutach można już dodać przyprawę meksykańską i gotować przez około 30 sekund. Po tym czasie można dodać ryz mieszając go z pozostałymi składnikami tak, aby ryż pokrył się olejem. Smażenie powinno trwać około czterech minut, nie można przy tym zapominać i częstym mieszaniu. Kolejnym etapem jest dodanie pomidorów z puszki i rosołu oraz staranne wymieszanie całości. Ryż dobrze jest pozostawić na średnim ogniu aż do czasu tworzenia się bąbelków na powierzchni sosu. Potem można już skręcić ogień na mały i przykryć patelnię. Ten etap trwa do 20 minut i kończy się wraz z wchłonięciem rosołu przez ryż.