Zdrowie od podstaw - dieta - płaski brzuch - zdrowa linia!

Jak przygotować ryż po meksykańsku?

13 Marzec
2017

Choć ryż po meksykańsku jest potrawą nie tylko dobrze nam znaną, ale i uważaną za wyjątkowo smaczną, nie można nie zgodzić się z tym, że znalezienie dobrego przepisu pozwalającego na jej przygotowanie jest nie lada wyczynem. Jeśli chcemy, aby potrawa smakowała tak, jak należy, konieczne jest poznanie sekretnych składników oraz proporcji, w jakich powinny być one mieszane. Na szczęście, nie oznacza to, że takie idealne przepisy nie istnieją, a my postaramy się przedstawić jeden z nich. Ryż meksykański znany też jako hiszpański lub czerwony, jest jedną z ikon kuchni Meksyku. Cieszy się przy tym popularnością w Stanach Zjednoczonych wysoko ceniony zwłaszcza na południu tego państwa. Choć wskazywałaby na to jedna z jej nazw, mamy do czynienia z potrawą niemal nieznaną w Hiszpanii i nie mającą nic wspólnego z jej tradycyjną kuchnią.

Najczęściej ryż po meksykańsku podaje się w towarzystwie czosnku, cebuli, chili oraz pomidorów, choć w wielu przepisach pojawiają się także inne składniki. Cebula, czosnek i sam ryż są najpierw smażone, potem zaś zalewa się je stopniowo bulionem oraz krojonymi pomidorami. Już na tym etapie ryż uzyskuje potrawa z pomidorami​czerwoną barwę, która można dodatkowo pogłębić sięgając po czerwoną paprykę. Jeśli chcemy przygotować ryz po meksykańsku w domu, powinniśmy zaopatrzyć się w szklankę ryżu długoziarnistego, pół szklanki rosołu, ćwierć szklanki pomidorów z puszki razem z sokiem, łyżkę tak zwanej przyprawy meksykańskiej, ćwierć pokrojonej w kostkę białej cebuli oraz pół marchewki. Dobrze jest tez mieć przygotowane dwa ząbki czosnku, szczyptę kurkumy, pokrojoną w kostkę paprykę jalapeno oraz kukurydzę i groszek.

Przygotowanie należy rozpocząć od umieszczenia na średnim ogniu patelni z odrobiną oleju rzepakowego. To właśnie tu powinny trafić wszystkie warzywa poza pomidorami, które należy podsmażać mieszając je od czasu do czasu. Po trzech minutach można już dodać przyprawę meksykańską i gotować przez około 30 sekund. Po tym czasie można dodać ryz mieszając go z pozostałymi składnikami tak, aby ryż pokrył się olejem. Smażenie powinno trwać około czterech minut, nie można przy tym zapominać i częstym mieszaniu. Kolejnym etapem jest dodanie pomidorów z puszki i rosołu oraz staranne wymieszanie całości. Ryż dobrze jest pozostawić na średnim ogniu aż do czasu tworzenia się bąbelków na powierzchni sosu. Potem można już skręcić ogień na mały i przykryć patelnię. Ten etap trwa do 20 minut i kończy się wraz z wchłonięciem rosołu przez ryż.

Autor

Massfood

Klinika zdrowego żywienia

Przeczytaj także